Ψηφιακές Μαστογραφίες

Ψηφιακές Μαστογραφίες χαμηλής δόσηςΤο εργαστήριο μας διαθέτει μαστογράφο  με  σύστημα πλήρους ψηφιακής μαστογραφίας (DR 24M flat panel detector),  εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας και διακριτικής ικανότητας ψηφιακή απεικόνιση.

Image
Image
Κατά τη μαστογραφία, πρέπει να ασκηθεί μια ελαφρά πίεση του μαστού για να εξασφαλιστεί μια ικανοποιητική απεικόνιση του.

Στις περιπτώσεις που ο μαστός είναι πυκνός απαιτείται μεγαλύτερη πίεση, η οποία μπορεί και να προκαλέσει πόνο.

Μια γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία όχι για να μην πάθει καρκίνο, αλλά για να τον ανακαλύψει σε πολύ αρχικό στάδιο, οπότε η αντιμετώπιση είναι λιγότερο επώδυνη, αλλά και η πρόγνωση καλύτερη.

Η μαστογραφία μας δίνει πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές ανωμαλίες που η ίδια η γυναίκα ή ο ιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μαστογραφίας είναι η δυνατότητα απεικόνισης των άτυπων μικροαποτιτανώσεων (εναποθέσεις ασβεστίου σε νεκρά καρκινικά κύτταρα).

Καμία άλλη απεικονιστική μέθοδος δεν υποκαθιστά την μαστογραφία στην ανίχνευση των μικροαποτιτανώσεων, οι οποίες μπορεί να είναι η πρωιμότερη εμφάνιση καρκίνου ή να υποδηλούν την αυξημένη πιθανότητα να εμφανισθεί διηθητικός καρκίνος μελλοντικά.

Παρ' όλο που κατά την εξέταση χρησιμοποιείται ακτινοβολία, δεν είναι επικίνδυνη, αφού οι σύγχρονοι μαστογράφοι χρησιμοποιούν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας.

Η μαστογραφία πρέπει να συνοδεύεται από υπερηχογραφικό έλεγχο των μαστών, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα και στους μαστογραφικά πυκνούς μαστούς.
Image
  • Από την ηλικία των 25 ετών έως την ηλικία των 35 ετών ο απεικονιστικός έλεγχος των μαστών γίνεται μόνο με υπερηχογράφημα ανά έτος. Αυτό επειδή στις ηλικίες αυτές ο μαστός είναι πλούσιος σε αδενικό ιστό και πυκνός στη μαστογραφία αυτό με συνέπεια υψηλή δόση ακτινοβόλησης, ενώ ταυτόχρονα ο μαζικός αδένας σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία.
  • Μαστογραφία σε άτομα ηλικίας μικρότερης από 35 έτη γίνεται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια (από άλλες εξετάσεις) ότι υπάρχει κακοήθεια, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό Ca μαστού σε άτομο νεαρής ηλικίας και όταν πρόκειται να γίνει προσθετική ή μειωτική χειρουργική επέμβαση των μαστών.
  • Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με υπερηχογράφημα και μαστογραφία σε ηλικία 10 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη ηλικία εμφάνισης της νόσου σε συγγενικό πρόσωπο.
  • Γενικά η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για τις μελλοντικές εξετάσεις. Εφόσον δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παθολογικά ευρήματα και οικογενειακό ιστορικό η επόμενη μαστογραφία γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.
  • Από τα 41 έως τα 50 χρόνια, ανάλογα με την πυκνότητα του μαζικού αδένα και το οικογενειακό ιστορικό συστήνεται μαστογραφία ανά 1,5 έτη ή ανά έτος.
  • Από τα 51 έως τα 70 χρόνια η εξέταση πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, ενώ μετά την ηλικία των 70 ετών η εξέταση πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια.
Συστήνεται η περίοδος μεταξύ 3ης έως 12ης ημέρας του κύκλου, για να είναι καλύτερη η συμπίεση των μαστών (λιγότερο επώδυνη), μικρότερη η απαιτούμενη ποσότητα της ακτινοβολίας, καλύτερη η απεικόνιση και για να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας αδιάγνωστης εγκυμοσύνης.
Image
Image
Image

ΗΧΟ-ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΗ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ & ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΑΜΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ

Ηλία Ηλίου 95, 11744, Νέος Κόσμος (Πλατεία ΙΚΑ), Αθήνα

  • Email: samaras@aktinologiko.com
  • Τηλ.: +30.2109021320

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για ραντεβού καλέστε
Αθήνα : +30.210 9021320
Ώράριο λειτουργίας
Δευτ. - Παρ. 7:00 - 13:30
                    16:00 - 20:00
Σάββατο      Κλειστά

Δείτε τον χάρτη >

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

© Copyright 2024 | Aktinologiko | All Rights Reserved Created & Hosted by Positron

Search